zondag 23 januari 2011

Missiedjan toch een kleine crimineel?


Gajadien stuurt rappelschrijven naar president
21 Jan, 08:00




Parlementariër Asiskumar Gajadien wil antwoord van president. Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) doet een rappelschrijven toekomen aan president Desi Bouterse. Hij had op 18 november gevraagd welk beleid er gevoerd wordt bij de benoeming van functionarissen op vitale posten binnen het overheidsapparaat en parastatale instellingen. Volgens Gajadien zou de minister van Justitie & Politie, Martin Misiedjan, in aanraking zijn gekomen met de politie.

Toen de parlementariër de president om opheldering vroeg, reageerde Misiedjan zeer negatief hierover in de media. Hier maakt Gajadien gewag van in zijn rappelbrief aan het staatshoofd. “De bewindsman zei dat hij zich niet kon herinneren of hij ooit in aanraking is gekomen met de politie”, aldus de brief.

“Intussen heeft vanuit de gemeenschap mij de informatie bereikt dat er een dossier bekend is bij de politie onder nummer 5964/04 d.d. 28 december 2004 terzake valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. Hierbij is er een rapport van T.O.H.D. en dat betrokkene is voorgeleid bij de officier van justitie”, schrijft Gajadien aan de president.

De parlementariër wenst antwoord van het staatshoofd op zijn schrijven. Nu heeft hij nog extra informatie toegevoegd. Gajadien wil ook geïnformeerd worden of er een antecedenten onderzoek is geweest voordat Misiedjan benoemd is tot minister.

Santokhi versus Bouterse

Santokhi: Roger Khan vormde een ernstig gevaar
22 Jan, 12:45

Ex-minister Chandirikapersad Santokhi. Ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi zegt aan Starnieuws dat hij niet zal reageren op Wikileaks, “maar Roger Khan vormde een gevaar voor de rechtshandhavers, inclusief de hoge autoriteiten in Suriname. Daarom moest hij uit Suriname worden verwijderd.”

Santokhi is nu parlementariër en voorzitter van de Cicad, de drugsbestrijdingsorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten. “Ik ben thans blij voor Suriname dat wij dat toen hebben kunnen doen, ondanks zoveel protesten en aanvallen op mij”. Santokhi wil verder niet ingaan op deze kwestie. "Dit is alles wat ik over deze zaak kan zeggen", aldus Santokhi.

In juni 2006 arresteerde de politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Roger Kahn zit inmiddels een straf van dertig jaar uit in de VS. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn "sociale en operationele banden met Desi Bouterse", die tot 2006 betrokken gebleven zou zijn bij de internationale drugshandel. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die in bezit zijn van de Noorse krant Aftenposten, de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse zender RTL. In 1999 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel.

Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij "moorden en geplande moorden" in eigen land, waarbij van "huurmoordenaars" gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige minister Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

Khan werd in de nacht van 28 op 29 juni 2006 vrijgelaten en gelijk als illegale ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Hij werd onder begeleiding van drie zwaar bewapende leden van het Arrestatie Team op het vliegtuig naar Trinidad & Tobago gezet. De advocaten van Khan, Irwin Kanhai en Gerold Sewcharan, waren hier niet van op de hoogde. De leden van het Arrestatie Team reisden met hem mee naar Trinidad. Daar werd Khan met medewerking van de plaatselijke autoriteiten door leden van de Amerikaanse Justitie onmiddellijk na zijn aankomst gearresteerd.

De gang van zaken leidde tot heftige protesten van de fractie van de toen oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP) en Ronnie Brunswijk, die toen deel uitmaakte van de coalitie.
De assembleeleden Theo Visnudath en Jennifer Geerlings-Simons, weigerden over een ander onderwerp te praten in het parlement. Zij eisten informatie over de wijze waarop Khan het land uitgezet is. De parlementariërs werden door de politie, in opdracht van de voorzitter Paul Somohardjo, de vergaderzaal uitgezet, wegens verstoring van de openbare orde. Uit protest verliet de oppositie de vergaderzaal. De uitzetting heeft toen veel stof doen opwaaien. Ook de Guyanese regering, onder leiding van Bharat Jagdeo, vroeg om opheldering.

Toch bewijzen tegen Bouterse?

Wikileaks: Bouterse in 2006 nog actief in drugshandel
22 Jan, 09:50

Staatsieportret van president Desiree Delano Bouterse. President Desi Bouterse is zeker tot 2006 betrokken gebleven bij de internationale drugshandel. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die in bezit zijn van de Noorse krant Aftenposten, de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse zender RTL. In 1999 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel.

De ambtsberichten, die in de zogeheten Wikileaksaffaire boven water zijn gekomen, zijn volgens een bericht in NRC Handelsblad gebaseerd op diverse inlichtingenbronnen en geschreven in 2006.
In juni van dat jaar arresteerde de Surinaamse politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Het gaat om Shaheed ‘Roger’ Kahn, die inmiddels een straf van dertig jaar in de VS uitzit. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn "sociale en operationele banden met Desi Bouterse".

De betreffende telexen zijn verstuurd vanuit de ambassades in Paramaribo en de Guyanese hoofdstad Georgetown. Van eventuele betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit na 2006 is in andere beschikbare cables geen sprake, schrijft de Nederlandse krant.

Volgens een van de ambtsberichten zou Bouterse "de middelen hebben gekregen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel". In de diplomatieke post worden ook plaatsen in Suriname genoemd waar Bouterse en Kahn elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde bovendien geregeld naar Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel tegen hem.

Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij "moorden en geplande moorden" in eigen land, waarbij van "huurmoordenaars" gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

De arrestatie van Kahn in Suriname werd voorbereid in nauw overleg met de Amerikaanse ambassadeurs in betrokken landen en Amerikaanse diensten, waaronder drugsbestrijdingsdienst DEA.