Wikileaks: Bouterse in 2006 nog actief in drugshandel
22 Jan, 09:50
Staatsieportret van president Desiree Delano Bouterse. President Desi Bouterse is zeker tot 2006 betrokken gebleven bij de internationale drugshandel. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die in bezit zijn van de Noorse krant Aftenposten, de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse zender RTL. In 1999 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel.
De ambtsberichten, die in de zogeheten Wikileaksaffaire boven water zijn gekomen, zijn volgens een bericht in NRC Handelsblad gebaseerd op diverse inlichtingenbronnen en geschreven in 2006.
In juni van dat jaar arresteerde de Surinaamse politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Het gaat om Shaheed ‘Roger’ Kahn, die inmiddels een straf van dertig jaar in de VS uitzit. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn "sociale en operationele banden met Desi Bouterse".
De betreffende telexen zijn verstuurd vanuit de ambassades in Paramaribo en de Guyanese hoofdstad Georgetown. Van eventuele betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit na 2006 is in andere beschikbare cables geen sprake, schrijft de Nederlandse krant.
Volgens een van de ambtsberichten zou Bouterse "de middelen hebben gekregen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel". In de diplomatieke post worden ook plaatsen in Suriname genoemd waar Bouterse en Kahn elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde bovendien geregeld naar Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel tegen hem.
Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij "moorden en geplande moorden" in eigen land, waarbij van "huurmoordenaars" gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.
De arrestatie van Kahn in Suriname werd voorbereid in nauw overleg met de Amerikaanse ambassadeurs in betrokken landen en Amerikaanse diensten, waaronder drugsbestrijdingsdienst DEA.
zondag 23 januari 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten