vrijdag 2 december 2011

Suriname tussen meest corrupte landen wereldwijd

Corruptie blijft over de hele wereld een diepgewortelde zorg. Transparancy International heeft Suriname voor het eerst sinds 1995 meegenomen in haar jaarlijkse analyses. Het land staat op de 100ste plaats van de 183 landen met een score van 3.0.

Suriname deelt die plaats met elf landen waaronder Malawi, Indonesië, Argentinië, Tanzania, Mexico en Madagascar. De waarnemingen van Transparancy International voor binnenlandse corruptie gelden als 's werelds betrouwbaarste maatstaf. In de Transparency International 2011 Corruption Perceptions Index (CPI) wordt Noord-Korea nu officieel beschouwd als 's werelds meest corrupte land, samen met Somalië.

Twee derde van de landen wereldwijd scoort minder dan 5, wat betekent dat ze worden beschouwd als aanzienlijk corrupte landen. De CPI scoort landen op een schaal van nul tot tien, waarbij nul een hoge mate van corruptie aangeeft en 10, een laag niveau. De meest corrupte plaatsen in de wereld zijn niet de meest verrassende. Instabiele regeringen, vaak met een erfenis van conflicten, blijven de laagste treden van de CPI-ladder domineren.

Afghanistan en Myanmar delen de op één na laatste plaats met een score van 1,5, met Somalië en Noord-Korea op de laatste plaats met een score van 1. Ook Noord-Korea is voor de eerste keer op de CPI-lijst geplaatst.
's Werelds meest vreedzame landen scoren het beste. In de 2011 CPI, staat Nieuw-Zeeland aan top met een score van 9,5, gevolgd door Denemarken, Finland, Zweden en Singapore. Drie landen en gebieden zijn naast Noord-Korea en Suriname voor de eerste keer opgenomen: de Bahamas, St. Lucia en St. Vincent en de Grenadines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten