maandag 26 september 2011

‘Surinamers leven ver boven hun vermogen’

Monday 26 September
PARAMARIBO – Bankdeskundigen en vakbondsleiders hebben geconstateerd dat de doorsnee-Surinamer ver boven zijn  vermogen leeft en een zorgmakend bestedingspatroon heeft. Het is de bankdirecteuren opgevallen dat men van de ene lening naar de andere leeft.
Ook hebben burgers verschillende bankrekeningen waardoor zij, zodra er een leenactie door een bank wordt opgezet, zij er gebruik van maken. De bankdirecteuren zeggen dat zij geen leningen verstrekken die de marge van 30 procent van het salaris overschrijden. Er wordt echter niet gezegd hoe de controle hierop plaatsvindt.
De leningaanvrager kan aan de ene bank gewoon zeggen geen lening te hebben bij een andere bank en zo drie banken aflopen en steeds tot een marge van 30 procent van  zijn salaris belasten. De visie van de bankdirecteuren is ook dat de handel, met al haar acties, de burger verleidt tot het afsluiten van leningen.
Vooral wanneer er een advertentie verschijnt met als startpunt 0% aanbetaling. De Centrale Bank van Suriname had eerder in een persbericht te kennen gegeven zich zorgen te maken over de vele leningen die Surinamers afsluiten. Zij pleit voor het beschermen van de consument tegen zichzelf.

Noot: Ik zou eerder zeggen op de pof leven(zie IJsland).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten