vrijdag 20 november 2009

Alweer gehanes tussen SLM en CASAS



Airbus-feest SLM nog even on hold

door Vernon Texel

19/11/2009


Paramaribo - Luchtvaartwaakhond Casas tempert het enthousiasme van de SLM om haar nieuwe Airbus A340-300 al eind november op de Amsterdam-route in te zetten. Daarvoor moet nog aardig wat werk worden verzet, weet Casas-directeur Vivian Hanenberg. “Het is daarom moeilijk nu al een datum te noemen, omdat partijen (Casas en SLM) het proces moeten afronden”.In elk geval is een week – de tijd die nog rest tot de geplande inaugurele vlucht – volgens hem té kort om door de resterende procedure heen te fietsen. “De minimale certificeringsperiode duurt onder normale omstandigheden vier tot zes maanden. En we zijn pas in juni begonnen”, benadrukt Hanenberg. “Bovendien gaat het om een hightech toestel en de eerste Airbus die onder Surinaamse vlag zal vliegen”.

SLM-waarnemend directeur Clyde Cairo beweert overigens dat de maatschappij nimmer een concrete datum voor de eerste commerciële vlucht heeft genoemd. “Ook hebben wij nooit gezegd dat de kist zondag aankomt.




foto/Luchtvaarnieuws.nl
De SLM Airbus A340-300 landde de vorige week vrijdag op Schiphol. Het welkomstfeest in Suriname voor het nieuwe toestel moet echter nog even wachten. De certificering is namelijk niet helemaal rond.-.

Wat wel vaststaat is dat onze Boeing 747-300 op 25 november haar laatste vlucht uitvoert”, benadrukt de SLM-topper. In de tussentijd zal wel een andere Airbus worden ingezet tussen Amsterdam en Paramaribo. Volgens planning is met Casas, de Surinaamse Burgerluchtvaart en Veiligheidsautoriteit, afgesproken om de Airbus uiterlijk de eerste week van december naar Suriname over te vliegen. Hiermee wordt ook direct de verplichte demonstratievlucht uitgevoerd. Dat de president aan boord zal zijn klopt niet.

“Het is een demonstratievlucht en geen commerciële en het is geen gebruik dat er passagiers meevliegen. Slechts de cockpitbemanning en het cabinepersoneel zijn aan boord”, legt Hanenberg verder uit. Cairo benadrukt overigens dat het certificeringsproces vlot verloopt. “We zijn constant met Casas in contact die alles in het werk stelt om de streefdatum te halen”. De gemoedelijkheid tussen partijen is overigens opmerkelijk. Bij de certificering van de Ronald Elwin Kappel in 2004 ging het anders aan toe. Partijen waren toen is een heftige mediaoorlog verwikkeld waarin ze elkaar over en weer beschuldigden voor het trage verloop van het proces om de Boeing 747-300 te certificeren.

Dat proces heeft uiteindelijk bijna een jaar geduurd. Nu liggen de kaarten anders. Certificering van de Airbus A340-300 is al in de op één na laatste fase, waarin onder meer het cabinepersoneel en cockpitbemanning wordt getraind en inspectie van de handleidingen en testvluchten plaatsvinden. Indien dit alles is goedgekeurd krijgt de SLM uiteindelijk toestemming van Casas om het toestel commercieel in te zetten. Komende week krijgt de Airbus alvast de Surinaamse PZ-registratie.-.
FOTO

bron dwt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten