maandag 2 november 2009

Het kan ook anders.........

Folterschandaal schokt Guyana

door Ivan Cairo

02/11/2009


Paramaribo - In Guyana is geschokt gereageerd op een folteerschandaal dat in het weekeinde aan het licht kwam. Een vijftienjarige verdachte is de afgelopen week in een politiebureau op zodanige wijze door rechercheurs mishandeld dat hij er ernstige letsels aan heeft overgehouden.. Hij is donderdag voor behandeling in de Georgetown Public Hospital opgenomen. Om een bekentenis van de van moord verdachte tiener te dwingen, werd zijn penis vermoedelijk met methanol of brandspiritus overgoten en in brand gestoken.

De tiener liep daarbij brandwonden op aan zijn geslachtsdeel, dijbenen en middel. Volgens zijn stiefvader en moeder is de jongen dinsdag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een lokale topambtenaar de week tevoren.Bij navraag door de ouders donderdag over waar hun zoon werd vastgehouden, werden ze door agenten van het kastje naar de muur in een poging de foltering geheim te houden.

Uiteindelijk werd bevestigd dat hij op een bepaald bureau vastzat, maar dat hij geen bezoek mocht ontvangen. Ondertussen hebben omwonenden verklaard dat ze de tiener huizenver hebben horen schreeuwen toen hij werd gemarteld.

Ook twee andere verdachten die in verband met de moord zijn aangehouden, hebben aangegeven dat ze zijn mishandeld. Eén verdachte is intussen moord ten laste gelegd.Van verslaggever Bert Wilkinson verneemt de Ware Tijd vanuit Georgetown dat de gezondheidstoestand van de tiener stabiel is. Intussen heeft korpschef Henry Greene van de Guyanese politie aangegeven dat er een grondig onderzoek komt. De twee rechercheurs die de verdachte hebben verhoord en gefolterd, zijn intussen gearresteerd en in verzekering gesteld. Gisteren zei de politiechef dat de twee agenten zullen worden aangeklaagd wegens ernstige mishandeling en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Naast gewone burgers hebben ook politici en mensenrechtenorganisaties ontzet gereageerd op de foltering. Ze dringen aan op een diepgaand onderzoek en zware sancties. De familie van het slachtoffer roept ook om berechting van de daders. De afgelopen maanden hebben mensenrechtenorganisaties en oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op onderzoek naar beschuldigingen van buitensporig politiegeweld tegen arrestanten en folterpraktijken door politieagenten en militairen. Guyana is één van de landen die het VN-verdrag tegen foltering van gevangenen hebben getekend. Regeringsleden hebben vaker het wangedrag van politieagenten en militairen die hun boekje te buiten zijn gegaan weersproken of het geweld dat ze toepasten bij hun optredens, gebagatelliseerd.-.

Bron DWT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten