zondag 14 augustus 2011

Drugs onderschept op Zanderij


'Nederland gaat van Suriname leren'
30 kilogram drugs op zanderij onderschept



13/08/2011

Paramaribo - Suriname is zo succesvol geweest de laatste tijden bij het onderscheppen van de unieke drugspakketten op eigen bodem dat de douane in Nederland te kennen heeft gegeven dat zij de kneepjes van het vak willen leren. Een team van deskundigen moet dit jaar naar Nederland om hun unieke kennis aangaande de typische werkwijze van Surinamers bij de drugssmokkel over te brengen.

 Dit zegt August van Hamme, hoofd van de Douanedienst in gesprek met de Ware Tijd.
“De Nederlanders zijn vrij lovend over hoe wij hier te werk gaan”, zegt Van Hamme. Nederland zal typische Surinaamse truckjes en ervaringen worden bijgebracht. “Een voorbeeld is als de leverancier van een pakket een typisch hindostaanse naam heeft, terwijl de ontvanger een typisce creoolse naam draagt. Als de inhoud alleen uit typisch hindoestaanse producten bestaat, is een nader onderzoek aan te raden”, legt van Hamme de zaak uit.


dWT foto/Claudio Barker
Een testkit bovenop een pakje coke is blauw gekleurd, wat aangeeft dat het om ocaïne gaat. e douane onderschepte donderdag 21 kilo coke in een doos waarop stond angegeven dat et m kruiden ging.-.

Vanaf het moment dat de douane per oktober vorig jaar over de scan kon beschikken, worden er steeds meer drugspakketten op Surinaamse bodem onderschept en veel minder op Schiphol. Er worden dusdanige successen geboekt dat Nederland aangeeft dat de hoeveelheid die zij vroeger maandelijks onderschepten nu over zes maanden getroffen wordt. Dit jaar alleen zouden al 250 drugspakketten zijn onderschept in Suriname. Van Hamme: “Ik ben nog lang niet tevreden als ik kijk naar wat nog steeds doorglipt. Nederland meldt wel een daling van meer dan 50 procent, maar zij onderscheppen nog steeds drie keer zoveel als ons. Er is ruimte voor verbetering”.
Volgens Glen Cruikshank, chef van de Douane Recherche in Suriname, bestaan drugspakketten uit allerhande producten waaronder met cocaïne gevulde vruchten en tussen groeten of kleren. Hij zegt dat door ervaring de Surinaamse autoriteiten gelijk de verdachte pakketten kunnen onderscheiden. Een ander veel voorkomend verschijnsel is dat drugspakketten met valse id-kaarten en adressen worden aangeleverd, wat de opsporing van verdachten bemoeilijkt. Van Hamme zegt de mogelijkheid wordt bekeken om beveiligingscamera’s te laten plaatsen bij de verschillende punten waar pakketten worden aangeleverd. De kostenplaat echter vormt een struikelblok.
Donderdag is het de autoriteiten weer gelukt om klappen uit te delen aan de drugswereld, doordat er rond 30 kilogram aan drugs op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP) is onderschept in drie aparte gevallen. In het eerste geval stuitte de douane op 21 kilogram cocaïne tijdens de reguliere controle met hun scanapparaat. Dit deelde Glen Cruickshank, chef van de Douane Recherche, gisteren aan de media mee. Vermeldenswaard is dat de criminelen geen enkele moeite hebben gemaakt om de drugs zo onzichtbaar mogelijk te maken. De inhoud van de doos moest uit ‘geneeskundige kruiden’ bestaan. “Deze doos viel al gauw op, omdat het veel lichter had moeten zijn. De scan toonde grote blokken die een onderzoek waard waren”, zei Cruickshank. De doos zat overwegend vol met gemaaid en gebundeld gras.
In het tweede geval werden twee groente-exporteurs, B.J. en S.J., eveneens op JAP aangehouden door de afdeling Bestrijding Internationale Drugs(BID), omdat zij getracht hebben om 7,5 kilogram aan cocaïne te smokkelen in een partij okers. Verder is ook een Nederlander op middelbare leeftijd aangehouden met vloeibare cocaïne in twee parfumflessen en 116 bolletjes op de maag.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten