donderdag 9 september 2010

Rukwind beschadigt politiepost Santo Polder

09/09/2010


Paramaribo - Een korte, maar krachtige rukwind, heeft gistermiddag om vijf uur binnen afzienbare tijd aanzienlijke schade toegebracht aan de politiepost te Santo Polder. De dakbedekking werd weggerukt en kwam meters verder terecht. Een en ander had tot gevolg, dat ook de elektriciteitsvoorziening van het politiebureau kwam weg te vallen.

Inspecteur eerste klasse Bertrand Riedewald zegt dat hij en zijn manschappen door de ontstane situatie genoodzaakt waren alle arrestanten die zich in het cellenhuis bevonden, over te brengen naar andere politieposten. “De dienstverlening aan het publiek is helaas tot een minimum teruggebracht”, zegt Riedewald, die eraan toevoegt dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Hij verklaart dat personen uit de omgeving voor dringende politie assistentie zich moeten begeven, naar andere nabijgelegen posten. Korpschef Hoofdcommissaris Delano Braam ging zich gistermiddag persoonlijk op de hoogte stellen van de schade die door de rukwind werd aangericht.-.



dWTfoto/Anthony Janki
De politiepost Santodorp met op de voorgrond de dakplaten die door de hevige winden van het gebouw werden gerukt. Korpschef Delano Braam oriënteerde zich ter plekke.

Engeland onderschept 166 kilo coke uit Suriname

Engeland onderschept 166 kilo coke uit Suriname

08/09/2010


DEN HAAG - De UK Border Agency in Engeland heeft 166 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 12.5 miljoen US dollar in beslag genomen. De cocaïne is per container uit Suriname verscheept en had als eindbestemming Nederland. Het gaat om de grootste vangst in zes jaren in de haven van de stad Essex. De drugs was verstopt in drie industriële spittermachines.

Delen van de machines waren uitgehold en vervolgens gevuld met 145 individuele verpakkingen, meldt de UK Border Agency. Directeur Marc Owen van dit instituut zegt in een persbericht dat drugssmokkel een lucratieve activiteit is.


foto/Metro
De Engelse krant Metro publiceerde deze foto met een deel van de drugs die vanuit Suriname in industriële machines zijn verscheept.-.

Zoals zaken in dit geval zich voordoen, vermoedt Owen dat de criminele bendes achter de handel van deze smokkel zeer ver zullen gaan om detectie te omzeilen. “Onze activiteiten zijn ook zeer verfijnd, met goed getrainde officieren met behulp van geavanceerde systemen voor het verzamelen van inlichtingen en de nieuwste apparatuur”, waarschuwt de directeur. Volgens Owen heeft deze actie van de UK Border Agency op de haven van Tilbury kunnen verhinderen dat er een enorme hoeveelheid cocaïne de Europese markt overspoelde. De autoriteiten hebben besloten een diepgaand onderzoek te doen naar deze drugssmokkel.

“Het was een arbeidsintensieve klus die meer dan twee dagen duurde”, complimenteert Owen de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk. Er waren gespecialiseerde snij-uitrusting nodig om de machines te ontmantelen. Onder andere moest de vaste hars weggebeiteld worden om bij de drugs te komen. Intussen is internationale hulp ingroepen om de verantwoordelijke bende te ontmantelen.-.

zondag 4 juli 2010

Filmpjes

Ware Jayantwa, ab tu chakie pies.

22-jarige drugsuitvoerder gevonnist

Paramaribo - De 22-jarige Jayant C. werd gisteren tot 3 maanden cel gevonnist wegens drugsuitvoer. Op 26 mei van dit jaar poogde Jayant 640 gram cocaïne naar Nederland uit te voeren. Hiervoor zou hij Euro 3000 ontvangen. Hij werd op de JAP Luchthaven aangehouden.

Thuis verwittigde hij zijn moeder dat hij naar het binnenland zou gaan. Zijn moeder kwam van een vriendin te weten dat zij Jayant op de JAP Luchthaven had gezien. Op een vraag van rechter Marie Mettendaf verklaarde Jayant dat hij op de hoogte was dat uitvoer van het spul strafbaar is. De verdachte had een lening van SRD 15.000 om af te lossen. Daarom is hij tot dit feit overgegaan.

De moeder deed een verzoek bij de pg om deze zaak eerder te behandelen. Vandaar dat deze zaak snel op de rol is gekomen. Officier van justitie Nirmala Maikoe gaf te kennen dat Jayant C. first offender is. De moeder is heel erg onder de indruk.

De vervolgingsambtenaar eiste voor het gepleegde strafbare feit een straf van 8 maanden waarvan 4 voorwaardelijk onder aftrek met een boete van SRD 750, subsidiair 1 maand hechtenis en verbeurdverklaring van de in beslag genomen drugs en de ticket.

De raadsman van Jayant gaf te kennen dat zijn cliënt pas 22 jaar is. De in beslag genomen drugs behoren niet aan zijn cliënt toe. Hij heeft alle medewerking aan de justitie verleend. Ene J. had hen benaderd om drugs het land uit te smokkelen.

De raadsman haalde aan dat er heel binnenkort een huwelijk zal plaatsvinden thuis bij de verdachte. Zijn aanwezigheid op dit huwelijk wordt zeer op prijs gesteld, omdat hij enkele culturele handelingen op het huwelijk moet verrichten.

Daarom verzocht de advocaat de rechter om hem een zodanige straf op te leggen hij de trouwerij kan meemaken. Zijn moeder had hem telefonisch op Zanderij gesproken, maar hij heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van zijn moeder.

De magistraat legde Jayant een straf op van 8 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk onder aftrek met een boete van SRD 750, te vervangen door een maand hechtenis. Jayant gaat het huwelijk helaas niet kunnen meemaken. Hij gaat pas eind augustus naar huis. (Saskia Bandhan/DBS)

Wervelwinden in Wanica/Santo Boma

Wervelwinden in Wanica
‘Alles vloog door de lucht’

door Ivo Evers

26/06/2010


De Bomaweg in Wanica bood gistermiddag, een halve dag nadat rukwinden hadden huisgehouden, een intriest aangezicht. De ravage is enorm. Zinken dakbedekking heeft zich op wonderbaarlijke wijze om een lantaarnpaal gevouwen, een aantal woningen is onherkenbaar veranderd en beslist onbewoonbaar. Grote, stevige bomen zijn ontworteld of omgevallen.

Een auto is stevig toegetakeld. Verslagen families staan of zitten her en der, de eerste bouwvakkers ruimen puin, de elektriciteitsmasten worden gerepareerd en de balans wordt langzaamaan opgemaakt, nadat de buurt donderdagmiddag tussen vier en vijf uur plotseling werd opgeschrikt door een wervelwind. Deze wind liet een spoor van zo’n kilometer aan persoonlijke ellende en vernieling achter.



Bron: Meteorologische Dienst suriname




dWTfoto’s /Ivo Everts
Gezinsleden staan op het erf, wachtend op hulp. Het dak van hun woning is verwoest door de rukwinden.-.

Een tiental huizen is geraakt door de wervelwind, die in tien minuten tijd voor honderdduizenden SRD’s schade wist aan te richten. Het huis van de familie Narain bijvoorbeeld, ligt volledig in puin, terwijl het vorig jaar nog volledig was opgeknapt. Alle elektrische apparaten zijn doorgebrand, te wijten aan kortsluiting. Het dak is verdwenen, glasscherven kraken onder ieders schoenen. Het moet levensgevaarlijk zijn geweest, met de rondvliegende, dodelijke projectielen. Gelukkig zijn er, op wat lichtgewonden na, geen slachtoffers te betreuren.


Minister Ivan Fernald van Defensie spreekt een bewoner van Santo Polder in Wanica toe, gisteren tijdens het bezoek van een regeringsdelegatie aan het gebied dat donderdag is geteisterd door rukwinden. Naast Fernald zijn collega’s van Openbare Werken en Sociale Zaken en Volkshuisvesting.


Foto/Danilo Djario
Deze dreigende wolken hingen boven het gebied Santo Polder in Wanica, voordat de zware rukwinden verderf zaaiden.-.

Kamta Narain-Shiromani vertelt met de schrik nog in haar ogen haar persoonlijke relaas: “Tegen half vijf, vijf uur was ik op weg naar de buren, bij wie ik rijles heb. Dat is twee huizen verderop. Het waaide al een beetje, maar dat was niets bijzonders. Plotseling zag ik tientallen meters hoog in de lucht bouwplaten en bouwlatten zweven en rondvliegen. Ook van ons huis. Ik ben vervolgens teruggerend. Onderweg naar huis zag ik elektriciteitskabels slingeren. Toen ik thuis aankwam trof ik totale chaos en wanorde aan.”
Net zo snel als de wervelwind kwam, was deze ook weer verdwenen. Narain-Shiromani: “Alles gebeurde in een mum van tijd, het ging zo ontzettend snel.” Intussen zit de familie Narain met de handen in het haar. “We hebben geen schatkist met geld. De verzekering zei dat we hier niet tegen verzekerd zijn. We zoeken nu hulp bij de overheid, want alles is meegenomen. Ik schat dat we misschien wel honderdduizend SRD moeten betalen.”
Tweehonderd meter verderop aanschouwde Danilo Djaio het tafereel zoals het zich voltrok. Hij twijfelde niet, greep naar zijn videocamera en wist alles vast te leggen. De beelden zijn bizar: een luchtkolom daalt neer uit een wolk, duidelijk is te zien hoe van alles in de rondte vliegt. Maar vooral de beelden na afloop zijn verschrikkelijk.
Verslagen scholieren klonteren samen, mensen huilen en vertellen emotioneel wat zij hebben meegemaakt. Anderen laten hun opgelopen wonden zien.
“Ik zag een vuurbal van boven naar beneden komen, en daarna een hele grote draaiwind”, zegt Djaio. “Die trok zo voor mijn huis langs! Ik zag dakplaten van huizen de lucht in vliegen. Ik ben naar de plaats des onheils gegaan om te kijken en te filmen. Als je mij vraagt was het echt een tornado.”
Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbestrijdingen (NCCR) werd opgeroepen om de eerste noodhulp te verlenen.
Na een eerste nacht kwam een trio ministers poolshoogte nemen. Hendrik Setrowidjojo van Sociale Zaken, Ivan Fernald van Defensie en Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken arriveerden gisteren in de loop van de middag. Fernald nam het voortouw om een en ander te regelen. “Wij van de regering komen niet alleen medeleven betuigen, maar ook om te kijken wat we kunnen doen. Defensie is hier, omdat we het NCCR aansturen. We zullen aan de president berichten wat er is gebeurd. We kunnen hulpbehoevende mensen niet in de steek laten”, zo vat Fernald samen. “Het is duidelijk dat we moeten onderkennen dat dit vaker zal gebeuren. Het is geen incident meer. Als regering nemen we poolshoogte, we rapporteren en betuigen ons medeleven. Individuen hebben grote schade opgelopen, dat is een ernstige zaak.”
Kandhai van Openbare Werken reageert in dezelfde bewoordingen als zijn collega-minister: “Wij schrikken hier inderdaad van, vooral wanneer wij als land tot het recente verleden nooit iets dergelijks hebben meegemaakt. Nu worden we hier ineens mee geconfronteerd. We moeten hiermee nog leren leven en kijken hoe we ermee omgaan.” Terwijl de ministers worden rondgeleid en vertrekken naar andere getroffenen verderop, wordt door een verzekeringsmaatschappij de schade bij de familie Narain opgenomen. Bij de buren wordt al druk gewerkt aan het dak.
Een vrouw zijgt verderop neer. De gezichten aan de Bomaweg zullen nog een tijdje bedrukt blijven. “Mijn broer trouwt volgende maand”, treurt Kamta Narain-Shiromani. “We moeten nu hard aan het werk om alles voor die tijd op te lossen. Dat gaat nog heel moeilijk worden.”
Bron: DWT

Ware Malwa aur Silwa

Vier weggezet voor smokkel 16 kilo cocaïne

03/07/2010


Paramaribo - Rechter Marie Mettendaf heeft gisteren een man, zijn vrouw, diens zus en een familievriend veroordeeld voor het overtreden van de wet op verdovende middelen. In totaal heeft het viertal gepoogd zestien kilogram cocaïne via de luchthaven het land uit te smokkelen naar Nederland. De twee vrouwen, Malawati en haar zus Silawati, zijn beide tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De drugs is in de koffers van Malawati en Silawati gevonden tijden de visitatie op de luchthaven.

Mengoen, de man van een van de vrouwen, is slechts tot een maand celstraf veroordeeld. Mettendaf besloot de man lichtere straf op te leggen, omdat hij niet op de juiste manier gehandeld heeft toen hij erachter kwam dat zijn vrouw van plan was drugs het land uit te smokkelen. Omdat niet duidelijk is op welk moment de man erachter kwam dat zijn echtgenote het verboden spul het land zou uitsmokkelen, is Mettendaf ervan uitgegaan dat hij het op weg naar Zanderij te weten kwam. “Maar dan had je anders moeten handelen dan je vrouw verder te vervoeren naar de luchthaven”, stelt de magistraat.
De familievriend, Anilkoemar B die ook werd aangehouden, moet vier jaren de bak in en een boete van SRD 10.000 betalen. Zij ziet hem als het brein achter het geheel. De man zou de vrouw hebben opgezocht en alles in orde hebben gemaakt, zodat het middel het land uit vervoerd zou kunnen worden. Ook heeft een getuige tijdens het onderzoek verklaard dat ze eerder met succes drugs voor Anilkoemar naar Nederland heeft gesmokkeld. Alhoewel de rechter dit niet heeft meegenomen bij de strafoverweging, heeft zij het hem wel voorgehouden dat het opgetekend staat. Silawati en Malawati zullen ook een boete van SRD 1000 aan de Staat moeten betalen.-.
Bron:DWT