zaterdag 26 december 2009

Koewarasan_1

OS Koewarasan verlost van onhygiënische toiletten.

Paramaribo - De 800 leerlingen van de openbare school ( OS) Koewarasan I kunnen nu optimaal genieten van hygiënisch drinkwater. Er is ook genoegzaam water voor het doorspoelen van toiletten. Door het ontbreken van stromend water heerste er een onhygiënische situatie op de school, vooral in de toiletten.

Gisteren vond de overdracht plaats van de waterinstallatie met bijbehoren door de 'De kerk van Jezus Christus van de Heiligen der laatste dagen' aan de school. Dit project werd twee jaar terug geïnitieerd in het kader van het ontwikkelingswerk vande organisatie en heeft een prijskaartje van 7.000 US dollar.




Gemeentelid van de Mormonen en initiatiefnemer Henny Aroeman geeft gebruiksaanwijzingen van de waterinstallatie aan schoolleider Joyce Groeizaam.-.

De voorzieningen betreffen twee durotanks van elk 460 gallons met hydrofoor. Dit geloofsgenootschap, ook wel Mormonen genoemd, heeft op Koewarasan een plaatselijke gemeente met 50 leden. Suriname maakt deel uit van West-Indische zending van deze kerk.
Initiatiefnemer en gemeentelid Henny Aroeman legt uit dat de waterleidinginstallatie is aangesloten op een schakelsysteem dat voorzien is van een controlelamp. Die gaat aan als de hydrofoor in werking is wanneer een kraan openstaat. Schoolleider Joyce Groeizaam, die erg ingenomen is met deze ondersteuning, zegt dat er eveneens cisterns zijn geplaatst in de toiletten. Ze heeft aan de organisatie het verzoek gedaan om de cisterns in de toiletten lager te plaatsen, omdat vanwege de hoogte de kinderen die bij het doorspoelen kapot trekken.

Roy Haverkamp, tweede adviseur van de districtsafdeling van de Mormonen, zegt dat de kerk niet alleen aan zendingswerk doet, maar ook hulp biedt aan de mens in nood. De gemeente komt aan haar financiële middelen door van elk gemeentelid één tiende deel van diens salaris te belasten en de “vaste gaven” opgebracht door een deel van de gemeenteleden. Haverkamp legt uit dat gelden die besteed zouden worden aan eten voor die dag, aangewend worden voor het uitvoeren van projecten.

Manisha Balgobind (12) van de vijfde klas is blij dat er nu eindelijk stromend water beschikbaar is op de school. Evenals schoolleider Groeizaam zal zij erop helpen toezien dat andere leerlingen ook omzichtig omgaan met de geplaatste cisterns. Aroeman onthult dat inmiddels goedkeuring is gegeven door de kerk aan een ander gemeenschapsproject, echter moet dit nader uitgewerkt worden. De middelen voor de uitvoering van dit project zijn al beschikbaar.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten