zaterdag 26 december 2009

Weer jager doodgeschoten door collega

WOENSDAG 2 DECEMBER 2009

Jacht in Suriname blijkt risicovol voor jagers zelf - Jagers schieten op eigen 'collega's' - Weer jager gedood door collega nu in Lawa Tabiki

Weer jager doodgeschoten door collega

02-12-2009 Dagblad Suriname


Paramaribo - Het jagen houdt beslist niet alleen in, het schieten op wild. Er zijn tal van belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden, zegt het hoofd van de Jachtopzieners van de afdeling Natuurbeheer, Roy Ho-Tsoi. Recent heeft zich een incident voorgedaan te Lawa Tabiki waar een jager zijn kompaan vermoedelijk voor wild aanzag en op hem schoot, met als gevolg de dood.

Dit is de zoveelste maal dat jagers hun makkers voor wild aanzien en schieten. Ho-Tsoi onderkent dit probleem ook. In het Jachtbesluit 2002 staat aangegeven dat jagers een training volgen en vervolgens een test moeten ondergaan. Die is bepalend voor de verlenging van hun jachtakte. Hoewel de voorbereiding naar deze regelgeving toe al heeft plaatsgevonden, is het onduidelijk wanneer de implementatie plaatsvindt. ‘Er zijn ook financiĆ«n nodig hiervoor.

De training behelst tal van factoren die verband houden met het jagen. Zo zullen de jagers onderwezen worden wat natuurbeheer en wildbeheer inhouden, hoe ze moeten overleven in het bos en op welke wijze zij veilig kunnen varen. Naast deze aspecten wordt vuurwapenveiligheid ook in acht genomen. Het komt vaker voor dat geladen jachtgeweren in de laadbakken van wagens hangen, vervoerd worden in een boot of hangen in het kamp waar de jagers overnachten. Al deze zaken zijn onveilig en onverantwoord.

Aan de jagers wordt voorgehouden op welke wijze zij zich met een jachtgeweer moeten voortbewegen in zwampgebieden of gebieden die gekenmerkt wordt door hindernissen.

Ho-Tsoi geeft ook aan dat vaak genoeg vanuit een varende boot of een voorbijrijdende wagen wordt geschoten. Dit is uit den boze. Aan de jagers wordt ook geleerd in welke stand zij hun jachtgeweer moeten houden tijdens het schieten. Na de training die 2 tot 3 dagen in beslag neemt, wordt een test afgenomen. Aan jagers die de test succesvol afgronden, wordt verlenging van hun vuurwapenakte verleend.

De hierboven opgesomde zaken waarin de jagers onderricht worden, zijn volgens Ho-Tsoi de eenvoudige basisregels die door alle jagers in acht genomen moeten worden. Helaas gebeurt dit niet de afgelopen jaren, met als gevolg de noodlottige incidenten. Voorheen werden deze basisregels door vader op zoon overgedragen. Hiervan schijnt er geen sprake meer te zijn bij de jonge generatie. Voor de aanvraag van een vergunning voor jachtgeweer moet een persoon 18 jaar of ouder zijn. Opschroeven van deze leeftijd in de hoop dat het aantal incidenten zal afnemen, ziet Ho-Tsoi niet als een oplossing. Belangrijk is dat de personen leren hun wapen veilig en verantwoord te hanteren en het stoere en nonchalante gedrag achterwege te laten.

Al de aspecten van veilig hanteren van een jachtgeweer zijn ook vastgelegd in de Jagergids. ‘Jammer genoeg worden deze niet nageleefd.’ Ho-Tsoi benadrukt dat het dringend noodzakelijk is dat de jagers deze basisvaardigheden in acht nemen.

Veel voorkomende gevallen, waar er ongelukken gebeuren met soms de dood als gevolg, zijn het schieten vanuit een wiebelende boot, waardoor medepassagiers geraakt worden en het lukraak schieten bij het zien van een lichtschijnsel. Ook komt het voor dat jagers onderling niet met elkaar afstemmen. Een geval dat voorkwam, is dat een jager het kamp waar is overnacht heel vroeg verlaat om te gaan jagen. Hij loopt een pad op en laat geen markering achter voor zijn kompanen. Een tweede jager van dezelfde groep gaat hetzelfde pad op, hoort een geritsel, ziet iets bewegen en lost een schot, niet wetende dat hij op zijn eigen makker heeft geschoten.

Ook is het voorgekomen dat vrienden gaan jagen en hun bromfiets achterlaten op de berm langs de straat. Bij terugkeer uit het bos zien zij een lichtschijnsel en lossen een schot. Wanneer ze dichterbij komen, blijkt dat ze op hun eigen bromfiets hebben geschoten.

Asha Bhagwat

(Bron: http://www.dbsuriname.com/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten