dinsdag 1 december 2009

Wanica krijgt facelift?


Infrastructuur Wanica krijgt facelift



01/12/2009


Paramaribo - Tertiaire wegen in het district Wanica worden gerehabiliteerd of geasfalteerd.Districtscommissaris (dc) Ram Soekarnsing zegt dat de aanbestedingen achter de rug zijn voor de levering van 4.000 kub opvul- en 3.000 kub schelpzand waarmee de zandwegen opnieuw worden belegd. Voor het zwaar materieel dat nodig is bij deze werkzaamheden zijn huurcontracten getekend met lokale ondernemers, maar de burgervader legt uit dat het district zelf enkele werktuigen zal aanschaffen.

Materieel in eigen beheer vereenvoudigd de logistieke rompslomp en is goedkoper.
Soekarnsing legt uit dat het beleid is dat per ressort een woonwijk bestraat wordt. De voordracht wordt gedaan door de ressortraden die intensief contact hebben met de districtsbewoners. Wanica krijgt een graafmachine, vier ton pick ups en een tractor met bijbehoren zoals een maaibak.

Dit zal het commissariaat in staat stellen sneller werk uit te voeren en de ambtelijke bureaucratie van aanbesteding en gunning te vermijden. De dc is ervan overtuigd dat ondanks de onderhoudskosten, deze aankopen verantwoord zijn. Nu het district is gedecentraliseerd zullen frequent infrastructurele werken worden uitgevoerd. “U ziet nu dat de zandwegen er veel beter uitzien dan enkele jaren geleden”, geeft hij trots aan. Wanica is in 2007 met nog vier andere pilotdistricten gecertificeerd. Bij de koop van de graafmachine zal training aan de operator inbegrepen moeten zijn. De nieuwe aanwinsten betekenen niet dat er weer ambtenaren in dienst genomen hoeven te worden.

Landsdienaren die slechts tijdelijk werk hadden zullen worden bijgeschoold om ook onderhoudswerk aan wegen te kunnen verrichten. Dit zal deel uitmaken van de reguliere trainingen op het commissariaat. Ambtenaren in Wanica worden onderricht in communicatieve vaardigheden voor effectief spreken. Daarnaast is vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling het Ten Steps Model geïntroduceerd aan het projectmanagement van de vijf gecertificeerde districten. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank biedt ook training aan in het opstellen van een bestek naar internationale standaarden.

Volgens Soekarnsing is Wanica zichtbaar in de lift. De vuilophaal is verbeterd, maar nog niet volgens plan. Binnenkort wordt een aanbesteding gehouden om het probleem van afvalverwerking, dat voor veel irritatie zorgt, verder aan te pakken.-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten